Οδηγίες παιχνιδιού

Το σωτήριο έτος 2.020 η τεχνολογική πρόοδος καλπάζει. Βασικό μέσο μεταφοράς είναι το UFO που μπορεί να ανεβαίνει μέχρι την εξώσφαιρα και να κινείται σε τροχιά γύρω από τη Γη με ασύλληπτες ταχύτητες. Επιβιβαζόμαστε λοιπόν όλοι στα UFO μας και απογειωνόμαστε. Στόχος κάθε Ομάδας για την προσκοπική χρονιά 2019 – 2020 είναι το UFO της να ανέβει μέχρι τα 400 μίλια και να φτάσει σε ύψος τροχιάς, στην εξώσφαιρα της Γης και ακόμα πιο ψηλά.

Πατήστε εδώ και δείτε πού βρίσκεται το UFO της Ομάδας σας.


Ερώτηση 1: Πώς ανεβαίνει το
UFO της Ομάδας μας;

Ξεκινάμε από την επιφάνεια της Γης σε ύψος μηδέν και το UFO της Ομάδας μας ανεβαίνει με κάθε εκδρομή:


Α. Για κάθε ημέρα εκδρομής ανεβαίνουμε 30 μίλια

Ημερήσια Εκδρομή 30 mi
Διήμερη Εκδρομή 60 mi
Τριήμερη Εκδρομή 90 mi
Τετραήμερη Εκδρομή 120 mi

Ειδικότερα όσον αφορά στις Ημερήσιες Εκδρομές, αυτές θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 8 ωρών, να έχουν πραγματοποιηθεί στη φύση και σε χώρο εκτός αστικού ιστού. Από τους εντός αστικού ιστού χώρους Ημερήσιων Εκδρομών, το UFO μας ανεβαίνει μίλια στο Άλσος Συγγρού και στο ΠΥ.ΒΑ.


Β. Για κάθε διανυκτέρευση ανεβαίνουμε μίλια, ανάλογα με τον τρόπο διανυκτέρευσης

Διανυκτέρευση σε κλειστό χώρο 10 mi
Διανυκτέρευση σε αντίσκηνα 30 mi


Γ. Μπορούμε να κερδίσουμε και
Bonus μίλια

Από τον κατάλογο ειδικών αποστολών (στο τέλος της σελίδας) μπορούμε να διαλέξουμε μία, να την πραγματοποιήσουμε και να ανέβουμε επιπλέον 20 Bonus μίλια.

  • Ο κατάλογος Ειδικών Αποστολών μπορεί να ανανεώνεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς
  • Στην ίδια εκδρομή μπορούμε να κάνουμε μόνο μία αποστολή.
  • Κάθε αποστολή μπορούμε να την κάνουμε μόνο μία φορά μέσα στη χρονιά.


Δ. Πολλαπλασιάζουμε το σύνολο με το ποσοστό συμμετοχής

Ποσοστό συμμετοχής = Συμμετέχοντες / Δύναμη Ομάδας


Παραδείγματα:


1) Τριήμερη εκδρομή σε καταφύγιο, χωρίς
Bonus μίλια. Συμμετείχαν 12 από τους 20 προσκόπους

Ημέρες : 3 x 30 mi = 90 mi

Διανυκτερεύσεις σε κλειστό χώρο : 2 x 10 mi = 20 mi

Bonus: 0 mi

ΣΥΝΟΛΟ : 110 mi

Ποσοστό συμμετοχής : 12 / 20 = 60 %

Άνοδος : 110 mi x 60% = 66 mi


2) Διήμερη εκδρομή σε αντίσκηνα με
bοnus μίλια. Συμμετείχαν 15 από τους 16 προσκόπους

Ημέρες : 2 x 30 mi = 60 mi

Διανυκτερεύσεις σε αντίσκηνα : 1 x 30 mi = 90 mi

Bonus: 20 mi

ΣΥΝΟΛΟ = 110 mi

Ποσοστό συμμετοχής : 15 / 16 = 94 %

Άνοδος : 110 mi x 94 % = 103 mi

 

Ερώτηση 2: Τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε εκδρομή;

Μετά από κάθε εκδρομή ανεβάζουμε στην ομάδα του Facebook Κλάδος Προσκόπων Π.Ε. Αθηνών ένα post με τα ακόλουθα:

  • Μία ομαδική φωτογραφία της Ομάδας μας από την εκδρομή
  • Την ημερομηνία αναχώρησης
  • Την ημερομηνία επιστροφής
  • Τον τρόπο διανυκτέρευσης (α. κλειστός χώρος, β. αντίσκηνα)
  • Τους συμμετέχοντες (αριθμός προσκόπων που πήραν μέρος στην εκδρομή)
  • Τη Δύναμη της Ομάδας μας (συνολικός αριθμός προσκόπων)
  • Στίγμα και πληροφορίες του χώρου

Στη συνέχεια και μέσα στις επόμενες ημέρες, θα δούμε το UFO της Ομάδας μας να ανεβαίνει σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία. Για κάθε τι σχετικό με το UFO μας, επικοινωνούμε με τον ειδικό Ελεγκτή Διαστημικής Κυκλοφορίας Νίκο Χρονόπουλο (nikos.chronopoulos@me.com).

 

Ερώτηση 3: Ποιος είναι ο στόχος του παιχνιδιού; Υπάρχει έπαθλο;

Κάθε Ομάδα μπορεί να κερδίσει, εφόσον το UFO της καταφέρει να ανέβει από την επιφάνεια της Γης μέχρι τα 400 μίλια και ακόμα πιο ψηλά, με ειδικό εφέ – έκπληξη, και με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιήσει την καλοκαιρινή της Κατασκήνωση.

Το έπαθλο για όσες Ομάδες πετύχουν το στόχο είναι ένα Ενωμοτιακό αντίσκηνο αξίας 60 € από το Προσκοπικό Πρατήριο.

Πατήστε εδώ και δείτε πού βρίσκεται το UFO της Ομάδας σας.



Ειδικές Αποστολές

Επιλέξτε την αποστολή που σας αρέσει για το πρόγραμμα της εκδρομής σας και κερδίστε Bonus μίλια για το UFO σας. Ο κατάλογος των ειδικών αποστολών μπορεί να αλλάζει χωρίς προειδοποίηση,


Τοπογραφία 1 (Επιπεδομετρικό)

Κάθε Ενωμοτία πρέπει να πάρει μετρήσεις και να αποτυπώσει ένα Επιπεδομετρικό σχεδιάγραμμα, το οποίο θα έχει τουλάχιστον 8 σημεία και να παραδώσει:

  • Ένα φύλλο με τις μετρήσεις σε πίνακα (Αζιμούθιο, Βήματα, Μέτρα, Παρατηρήσεις)
  • Ένα φύλλο σε χαρτί μιλιμετρέ με την αποτύπωση στην κατάλληλη για το μέγεθος του χαρτιού κλίμακα. Στο φύλλο μιλιμετρέ επίσης θα αναφέρονται τα στοιχεία τη εργασίας (Ενωμοτία, Ημερομηνία, Τοποθεσία), θα είναι σχεδιασμένο καλλιτεχνικά το σήμα του Βορρά, και θα υπάρχει Υπόμνημα με τα τοπογραφικά σημεία που χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με το Υπόδειγμα.

Στο τέλος: Ανεβάζουμε στην ομάδα του Facebook Κλάδος Προσκόπων Π.Ε. Αθηνών φωτογραφίες από τις μετρήσεις και από την αποτύπωση του Επιπεδομετρικού σχεδιαγράμματος των Ενωμοτιών σύμφωνα με το υπόδειγμα.


Τοπογραφία 2 (Ταχύ Οδοιπορικό)

Κάθε Ενωμοτία πρέπει να πάρει μετρήσεις και να αποτυπώσει ένα Ταχύ Οδοιπορικό σχεδιάγραμμα, για διαδρομή τουλάχιστον 1,5 Km συνολικά,  το οποίο θα έχει τουλάχιστον 15 σκοπεύσεις. και να παραδώσει:

  • Ένα φύλλο με τις μετρήσεις σε πίνακα (Αζιμούθιο, Βήματα, Μέτρα, Παρατηρήσεις Αριστερά, Παρατηρήσεις Δεξιά)
  • Ένα φύλλο σε χαρτί μιλιμετρέ με την αποτύπωση στην κατάλληλη για το μέγεθος του χαρτιού κλίμακα. Στο φύλλο μιλιμετρέ επίσης θα αναφέρονται τα στοιχεία τη εργασίας (Ενωμοτία, Ημερομηνία, Διαδρομή), θα είναι σχεδιασμένο καλλιτεχνικά το σήμα του Βορρά, και θα υπάρχει Υπόμνημα με τα τοπογραφικά σημεία που χρησιμοποιήθηκαν.

Στο τέλος: Ανεβάζουμε στην ομάδα του Facebook Κλάδος Προσκόπων Π.Ε. Αθηνών φωτογραφίες από τις μετρήσεις και από την αποτύπωση του Ταχέως Οδοιπορικού των Ενωμοτιών σύμφωνα με το υπόδειγμα.


Χάρτης

Κάθε Ενωμοτία πρέπει κάνει πορεία διαβάζοντας το χάρτη της. Η πορεία πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 4 Km σε μονοπάτι και χωματόδρομο και κατά τη διαδρομή πρέπει να γίνουν, αν χρειαστεί με τη βοήθεια βαθμοφόρου, οι ακόλουθες εργασίες:

  • Αναγνώριση ανάγλυφου περιοχής
  • Εύρεση στίγματος

Στο τέλος: Ανεβάζουμε στην ομάδα του Facebook Κλάδος Προσκόπων Π.Ε. Αθηνών φωτογραφίες από την πορεία και το τμήμα του χάρτη στο οποίο περπατήσαμε.


Μετεωρολογικά Όργανα – Παρατηρήσεις

Το Build your own Weather Station του NOOA (National Oceanic and Atmosphearic Adiministration) των ΗΠΑ μας δίνει οδηγίες για την κατασκευή 6 Μετεωρολογικών Οργάνων με απλά υλικά, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τη λειτουργία τους.

  • Ανεμόμετρο (Anemometer)
  • Ανεμοδείκτης (Weather Vane)
  • Βαρόμετρο (Barometer)
  • Θερμόμετρο (Screened Thermometer)
  • Υγρόμετρο (Hygrometer)
  • Βροχόμετρο (Rain gauge)

Πρέπει να κατασκευάσετε τα όργανα (αυτό μπορεί να γίνει και από πριν στην εστία σας σαν Ενωμοτιακή Δράση ή σαν Ερασιτεχνική Ασχολία), να τα τοποθετήσετε στο χώρο της εκδρομής σας και να καταγράψετε παρατηρήσεις ανά τετράωρο από 4 τουλάχιστον από τα παραπάνω όργανα σε ημερολόγιο καιρού. Κάθε Ενωμοτία θα μπορούσε για παράδειγμα να αναλάβει την καταγραφή των μετρήσεων για ένα ή δύο όργανα.


Στο τέλος:
Ανεβάζουμε στην ομάδα του Facebook Κλάδος Προσκόπων Π.Ε. Αθηνών φωτογραφίες ή video από την αποστολή και από το ημερολόγιο καιρού.


Μεγάλη Κατασκευή

Η Ομάδα πρέπει να κάνει μία Μεγάλη Κατασκευή με καστανιές και με τουλάχιστον 20 συνδέσεις, η οποία να χρησιμοποιείται από τα παιδιά. Μπορείτε να επιλέξετε την κατασκευή σας από τα link της σελίδας Tools4U – Υποστηρικτικό Υλικό για την Ομάδα Προσκόπων, στην ενότητα Σκαπανική – Μεγάλες Κατασκευές.


Στο τέλος:
Ανεβάζουμε στην ομάδα του Facebook Κλάδος Προσκόπων Π.Ε. Αθηνών ένα video με την κατασκευή και τη χρήση της από τα παιδιά.


Topo Challenge NEW

Τo “Topo Challenge – Ο θησαυρός του El Dorado. Αποστολή για Πρότυπες Ενωμοτίες δεν είναι αποστολή η οποία πραγματοποιείται σαν δράση Πρότυπης Ενωμοτίας και όχι στα πλαίσια εκδρομής, με την οποία κερδίζετε μέχρι και 20 Bonus μίλα ανάλογα με τη συμμετοχή.


Στο τέλος:
Στέλνουμε στο mail papastefchristos@gmail.com τα απαιτούμενα της αποστολής (βλ. εδώ) και ανεβάζουμε στην ομάδα του Facebook Κλάδος Προσκόπων Π.Ε. Αθηνών μία ομαδική φωτογραφία από τη δράση, καθώς και τη συμμετοχή και τη δύναμη της Πρότυπης Ενωμοτίας.