Η Προσκοπική Κίνηση

Η μεγαλύτερη εθελοντική, παιδαγωγική κίνηση για νέους στην Ελλάδα

 

Ο Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη το 1910, έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917, εδρεύει στην Αθήνα και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.). Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 

Αποστολή.

 

Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία. Για την επίτευξη της Αποστολής, η Προσκοπική Κίνηση στηρίζεται στην εθελοντική, υπεύθυνη προσφορά ενηλίκων καταρτισμένων στελεχών.

 

Όραμα

 

Το 2027 ο Προσκοπισμός να συνεχίσει να αποτελεί πρωτοπόρα παιδαγωγική Κίνηση Αρχών και Αξιών, υποστηριζόμενος από έναν οργανισμό με σύγχρονο προσανατολισμό, δίνοντας την ευκαιρία σε 40.000 νέους και νέες σε όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν και να ωφελούνται από ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που θα τους ενεργοποιεί ως χρήσιμους και ευτυχισμένους πολίτες μιας καλύτερης κοινωνίας.

 

Η δράση μας

 

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σήμερα αριθμεί περισσότερα από 25.000 μέλη και μετρά έναν αιώνα συνεχούς δράσης στην πατρίδα μας. Μέσα από τα 320 Προσκοπικά Συστήματα που δρουν στην επικράτεια, ο Προσκοπισμός έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη χιλιάδων νέων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενεργών πολιτών, που πρεσβεύουν μια θετική αλλαγή: τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

 

Η Προσκοπική Κίνηση απασχολεί παιδιά, εφήβους και νέους από 7 μέχρι 26 ετών, που χωρίζονται σε τέσσερις Κλάδους ανάλογα µε την ηλικία τους.

 

  • Λυκόπουλα από 7 έως 11 ετών
  • Πρόσκοποι από 11 έως 15 ετών
  • Ανιχνευτές από 15 έως 18 ετών
  • Προσκοπικό Δίκτυο από 18 έως 26 ετών

Και οι τέσσερις Κλάδοι λειτουργούν µε την επίβλεψη και την ευθύνη εκπαιδευμένων ενηλίκων εθελοντών που τους βοηθούν ν’ ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα.

 

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι µία σύγχρονη Κίνηση για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες. Αγκαλιάζει όλα τα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας µας. Από την εκπαίδευση μέχρι την ανεργία και από τα ναρκωτικά μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος.