Η Προσκοπική Μέθοδος

Η Προσκοπική Κίνηση

 
Η Προσκοπική Κίνηση είναι μια εθελοντική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή προς όλους χωρίς διάκριση γένους, προέλευσης, φυλής ή θρησκεύματος, σύμφωνα με τον Σκοπό, τις Αρχές και τη Μέθοδο, όπως έχουν καθοριστεί από τον Ιδρυτή μας.

 
Σκοπός της Προσκοπικής Κίνησης

 
Σκοπός της Προσκοπικής Κίνησης είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες ως άτομα, ως υπεύθυνοι πολίτες, και ως μέλη των τοπικών, εθνικών και διεθνών κοινοτήτων.

 
Οι Αρχές της Προσκοπικής Κίνησης

 
Η Προσκοπική Κίνηση στηρίζεται στις παρακάτω Αρχές:
 

  • Το καθήκον προς τον Θεό – η προσήλωση στις πνευματικές αξίες, πίστη στη θρησκεία που τις εκφράζει και αποδοχή των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή.

 

  • Το καθήκον προς τους άλλους:
    1. η αφοσίωση στη χώρα, σε αρμονία με την προώθηση της τοπικής, εθνικής και διεθνούς ειρήνης, κατανόησης και συνεργασίας.
    2. η συμμετοχή στην ανάπτυξη της κοινωνίας, με προϋπόθεση την αναγνώριση και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ανάπτυξης του φυσικού κόσμου.
  • Το καθήκον προς τον εαυτόν μας – η ανάληψη υπευθυνότητας για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας.

 
Το Προσκοπικό Πρόγραμμα

 
Το Προσκοπικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει το σύνολο των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών ευκαιριών, καθώς και των δράσεων από τις οποίες ωφελούνται οι νέοι (Τί), υλοποιεί τον σκοπό της Κίνησης (Γιατί), μέσω της Προσκοπικής Μεθόδου (Πώς).

 
Η Προσκοπική Μέθοδος

 
Η Προσκοπική Μέθοδος είναι ένα ενιαίο σύστημα, δια του οποίου υλοποιείται η παιδαγωγική πρόταση της Κίνησης. Χαρακτηρίζεται ως ένα Σύστημα Προοδευτικής Αυτό-εκπαίδευσης. Είναι μια μέθοδος που βασίζεται στην αλληλοεπίδραση ισοδύναμων και εξ ίσου σημαντικών στοιχείων, που συνεργάζονται και αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο. Η εφαρμογή και η υλοποίηση αυτών των στοιχείων με ένα ισορροπημένο, σύμμετρο και αλληλοεξαρτώμενο τρόπο, διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο παιδαγωγικό σύστημα που κάνει την Κίνησή μας μοναδική.

 
Τα οκτώ στοιχεία που συνθέτουν την Προσκοπική Μέθοδο είναι :

 

  1. Η Προσκοπική Υπόσχεση και ο Νόμος του Προσκόπου
  2. Η Μάθηση στην Πράξη
  3. Η Προσωπική Πρόοδος
  4. Η Συμμετοχή σε Μικρές Ομάδες
  5. Η Υποστήριξη Ενηλίκων
  6. Το Συμβολικό Πλαίσιο
  7. Η Φύση
  8. Η Διάδραση με την Κοινωνία