ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΧΝΕΣ (ΤΟ ΦΙΔΑΚΙ)

13 Δεκ

 

Υλικά:

  • 1 ταμπλό γίγας για το “ΦΙΔΑΚΙ”
  • 1 πιόνι για κάθε Ενωμοτία
  • 1 Ζάρι γίγας
  • 1 Χάρτης για κάθε Ενωμοτία
  • Κάρτες Ζαριάς Καθυστέρησης και Αποφυγής σε ποσότητες ανάλογες με το πλήθος των Ενωμοτιών και των δοκιμασιών
  • Υλικά για τις δοκιμασίες.

 

Περιγραφή: Οι κάτοικοι της λίμνης Λόχνες ανακάλυψαν ίχνη του τέρατος κοντά στο χωριό. Αποφάσισαν να καλέσουν Ενωμοτίες – ντετέκτιβ για να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν το τέρας! Οι Ενωμοτίες έχουν στη διάθεσή τους περιορισμένο χρόνο καθώς η παλίρροια πλησιάζει και πρέπει να βιαστούν. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται στημένο ένα ταμπλό το οποίο ελέγχεται από το Δήμαρχο του Λόχνες. Το ταμπλό δεν είναι άλλο από το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι «ΦΙΔΑΚΙ», σε μέγεθος γίγας, 1,5 x 1,5 m. Κάθε Ενωμοτία έχει το πιόνι της και προσπαθεί να φτάσει από το κουτάκι Νο 1 στο κουτάκι Νο 100 και να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει την υπόθεση. Το παιχνίδι ξεκινά με τα πιόνια των Ενωμοτιών στο κουτάκι Νο 1. Στις Ενωμοτίες δίνεται ένας χάρτης με τα σημεία όπου βρίσκονται οι δοκιμασίες και τους εξηγούνται οι κανόνες του παιχνιδιού.

 

Κάρτες

 

Σε κάθε δοκιμασία στην οποία ανταποκρίνεται  επιτυχώς, η Ενωμοτία κερδίζει μία τυχαία Κάρτα. Η Κάρτα μπορεί να είναι:

 

α) Κάρτα Ζαριάς: Με αυτήν η Ενωμοτία έχει το δικαίωμα να ρίξει μια ζαριά στο “ΦΙΔΑΚΙ”, εκτός αν το πιόνι της έχει γίνει ban με Κάρτα Καθυστέρησης από αντίπαλη Ενωμοτία. Στην περίπτωση αυτή, η Ενωμοτία δίνει μία Κάρτα Ζαριάς στο Δήμαρχο για να φύγει το ban και παίζει με την επόμενη.

 

β) Κάρτα Καθυστέρησης; Με αυτήν η Ενωμοτία μπορεί να κάνει ban σε όποια από τις αντίπαλες Ενωμοτίες θέλει και να την κάνει να χάσει μία ζαριά. Ένα πιόνι το οποίο είναι ήδη ban δεν μπορεί να γίνει ban και δεύτερη φορά μέχρι να επανέλθει και να παίζει κανονικά.

 

γ) Κάρτα Αποφυγής: Με αυτήν αν το πιόνι της Ενωμοτίας πέσει σε φίδι, τότε η Ενωμοτία δίνει την Κάρτα Αποφυγής στο Δήμαρχο και γλυτώνει από το φάγωμα.

 

Κάθε Ενωμοτία μπορεί να περάσει μόνο μια φορά από τις δοκιμασίες και μπορεί να χρησιμοποιήσει τις Κάρτες που έχει στην κατοχή της όπως, όποτε και με όποια σειρά θέλει. Όταν η Ενωμοτία επιλέξει να παίξει, μπορεί να παίξει όσες ζαριές θέλει με τις Κάρτες Ζαριάς που έχει, μπορεί να κάνει ban με Κάρτα Καθυστέρησης σε άλλη Ενωμοτία και μπορεί να χρησιμοποιήσει Κάρτες Αποφυγής, αν πέσει πάνω σε φίδι ώστε το φίδι να μην την φάει. Εάν μια Ενωμοτία έρθει να παίξει και δει ότι κάποιος της έχει ρίξει Κάρτα Καθυστέρησης, τότε πρέπει να δώσει μια Κάρτα Ζαριάς στο Δήμαρχο χωρίς να παίξει και στη συνέχεια μπορεί να παίξει κανονικά. Κανένα πιόνι Ενωμοτίας δεν μπορεί να έχει πάνω του περισσότερες από μια Κάρτες Καθυστέρησης.

 

Δοκιμασίες

 

Με τις δοκιμασίες οι Ενωμοτίες κερδίζουν Κάρτες. Οι δοκιμασίες πρέπει να είναι αρκετά περισσότερες από τις Ενωμοτίες. Δεν υπάρχουν βαθμοφόροι – υπεύθυνοι σταθμών, υπάρχει όμως βαθμοφόρος – υπεύθυνος για κάθε Ενωμοτία, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει όλους τους σταθμούς. Στις δοκιμασίες η Ενωμοτία παίζει μόνη της, υπάρχουν όμως και δοκιμασίες στις οποίες παίζουν αντίπαλες δύο Ενωμοτίες. Οι δοκιμασίες που αναφέρονται εδώ είναι ενδεικτικές. Μπορούν να γίνουν κάποιες από αυτές ή και άλλες, ανάλογα με το μέρος και το σκεπτικό μας.

 

1) Μήνυμα Μορς σε μπουκάλι

2) Αινίγματα

3) Γρίφος

4) Έρπειν

5) Νάιλον τσουλήθρα

6) Περπάτημα πάνω σε μπάλες γυμναστικής

7) Flying fox

8) Ξύλινοι λαβύρινθοι

9) Εμπόδια με καστανιές πάνω – κάτω

10) Τα ψηλά τα καφάσια

11) Διαδρομή με ανάποδο σχοινί

12) Ανθρώπινη Πυραμίδα με όλα τα μέλη της Ενωμοτίας

13) Με ένα πλαίσιο τύπου “Α” το οποίο κατασκευάζει με καστανιές, η Ενωμοτία βάζει ένα παιδί για επιβάτη και πρέπει να κάνει το πλαίσιο να περπατήσει μέχρι ένα σημείο, ενώ οι υπόλοιποι το κουμαντάρουν με σχοινιά.

14) Η Ενωμοτία πρέπει να μπει σε μια σειρά και να μεταφέρει χαρτιά Α4 σε σκυταλοδρομία, ρουφώντας τα με το στόμα. Απαγορεύεται η χρήση χεριών.

15) Η Ενωμοτία πρέπει να σχηματίσει έναν κύκλο έχοντας όλοι λυγισμένα γόνατα και ακουμπώντας το κεφάλι τους στα γόνατα του πίσω και να σταθούν χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους.

16) Ένας πρόσκοπος της Ενωμοτίας δένει τα μάτια του. Σκοπός του είναι να ρίξει με μια μπάλα μπόουλινγκ τις κορίνες που βρίσκονται σε ένα σημείο με την καθοδήγηση της Ενωμοτίας.

17) Η Ενωμοτία πρέπει με τα κομμάτια tangram να δημιουργήσει ένα σχέδιο που έχουμε επιλέξει

18) Mastermind κόμπων. Υπάρχει ένα σχοινί με 4 κόμπους επάνω του, το οποίο βλέπει ένας πρόσκοπος από την Ενωμοτία. Η υπόλοιπη Ενωμοτία έχει ένα άλλο σχοινί και προσπαθεί να μαντέψει σωστά τους κόμπους και τη σειρά με την οποία είναι στο σχοινί. Αυτός που βλέπει το σχοινί ενημερώνει την Ενωμοτία για το πόσους σωστούς κόμπους και πόσες σωστές θέσεις έχουν βρει.

19) Έχουμε καρφώσει πασαλάκια στο έδαφος σε διαφορετικά μέρη. Οι Ενωμοτίες προσπαθούν να πετύχουν σε συγκεκριμένο χρόνο τα πασαλάκια με στεφάνια. Κάθε πασαλάκι έχει διαφορετικούς πόντους. Υπάρχει όριο πόντων ή συναγωνισμός 2 Ενωμοτιών

20) Η Ενωμοτία πρέπει να περάσει συγκεκριμένο αριθμό limbo σε διαφορετικά επίπεδα σε συγκεκριμένο χρόνο ή γίνεται συναγωνισμός.

21) Σκοποβολή με φυσοκάλαμο σε πιατάκια με διαφορετικούς πόντους. Η Ενωμοτία πρέπει χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι και ρύζι να πετύχει συγκεκριμένο αριθμό σε συγκεκριμένο χρόνο ή γίνεται συναγωνισμός.

22) Διελκυστίνδα

23) Μεγάλο jenga

 

Κερδίζει η Ενωμοτία που θα φτάσει πρώτη στο τέλος του ταμπλό!

 

Παραλλαγή: Για ακόμη μεγαλύτερη ανατροπή, στα τελευταία 5 τετράγωνα του ταμπλό, οι Ενωμοτίες έχουν επιλογή. Μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν μαζεύοντας Κάρτες και ρίχνοντας ζαριές, αλλά μπορούν και να τραβήξουν ένα Τυχερό Χαρτάκι από το πουγκί του Δημάρχου. Τα χαρτάκια αυτά μπορεί να είναι: – Καλά (π.χ. προχωρήστε 3 τετράγωνα) – Δοκιμασίες (π.χ. για να προχωρήσετε 2 τετράγωνα μυρίστε την κάλτσα του Ενωμοτάρχη σας) – Κακά (π.χ. πήγαινε στο φίδι που πέρασες τελευταίο). Κάθε φορά που η Ενωμοτία πέφτει σε κάποιο από τα τελευταία 5 τετράγωνα επιλέγει αν θέλει να παίξει κανονικά ή να τραβήξει Τυχερό Χαρτάκι.

 

Κατεβάστε:

ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΧΝΕΣ (ΤΟ ΦΙΔΑΚΙ) – Κάρτες Αποφυγής

ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΧΝΕΣ (ΤΟ ΦΙΔΑΚΙ) – Κάρτες Καθυστέρησης

ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΧΝΕΣ (ΤΟ ΦΙΔΑΚΙ) – Κάρτες Ζαριού

ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΧΝΕΣ (ΤΟ ΦΙΔΑΚΙ) – Ταμπλό

Μεγάλα